Wat kost een professionele video productie?
De 5 categorieën van video budgetten
wat kost professionele video

Om een goede en engagerende video te maken is meer nodig dan materiaal alleen. Er is zeker stevige ervaring nodig, technische expertise en talent. Daarenboven is de beeld-, klank- en montagekwaliteit gemaakt door professionals van veel hogere kwaliteit. Video is dan ook een complex samenspel van filmen, regie, script, licht, personages en montage waarvoor een team van specialisten nodig is om het tot een goed einde te brengen.

Afhankelijk van je project kan het werk uitgevoerd worden door 2 personen (een cameraman en een monteur) ofwel een team van specialisten en assistenten. De kost van een productie is afhankelijk van 3 factoren:

 

1. Tijd: hoe complexer een productie, hoe meer tijd eraan gespendeerd wordt. High end producties nemen meer tijd in beslag om voor te bereiden, te draaien en te monteren.

2. Talent: een getalenteerd team zal altijd een beter product afleveren. Toptalent wordt veelgevraagd en komt meestal niet goedkoop.

3. Materiaal: een professionele video uitrusting zal een beter resultaat opleveren dan je smartphone op zak. Dat heeft zijn prijs, net zoals de mensen die daar deskundig mee omgaan.

 

 DE 5 CATEGORIEËN VAN VIDEOBUDGETTEN

Iedereen vind het geweldig om een juweeltje van een video op zijn site te zetten. In de realiteit is dat niet altijd gewenst. Een high end productie is niet altijd het meest geschikt voor je zaak. Om je inzicht te geven op wat je normaal gezien betaalt voor een zakelijke video heb ik hierbij 5 categorieën opgelijst, zodat je een realistisch budget  voor ogen kan houden.

 

1.AMATEUR: je gebruikt een eenvoudige camera, genre smartphone of een huis-tuin-keuken camera zonder externe microfoon. Het licht en de klank zullen niet geweldig zijn, maar gezien de situatie waarbij kwaliteit niet de maatstaf is, zal het voldoende zijn. Het risico bestaat wel dat het je merk en je imago kan schaden.

Kostprijs voor een 2-3 minuut video : je reputatie

 

2.SEMI-PRO: een min of meer ervaren cameraman met semi-pro materiaal kan een degelijke video draaien en monteren. Het uiteindelijke resultaat kan erg variëren, afhankelijk van de beschikbare tijd en het talent van degene die filmt. Het eindproduct, hoewel het er redelijk goed kan uitzien, zal toch een zekere kwaliteit missen en zal minder boeiend zijn dan een professionele productie. Dit soort video kan interessant zijn voor videoblogs, voor events en interne bedrijfstraining. Het is kwalitatief onvoldoende om prominent op je website te staan.

Kostprijs voor een 2-3 minuut video : 500€ – 1500€

 

3.PROFESSIONEEL: Voor dit budget krijg je een professioneel team met professionele tools. Het is nog altijd geen uitgebreide productie wat betreft tijd, aantal draaidagen of crew, maar hier kan je een zeer degelijke professionele video voor verwachten waar je niet mee in verlegenheid wordt gebracht. Dit soort video is geschikt voor case studies, klanten testimonials, uitleg video’s, wat doen we, wat kunnen we voor jou betekenen, recrutering van nieuw talent, …

Kostprijs voor een 2-3 minuut video : 1.000€ – 10.000€

 

4.PREMIUM VIDEO: combineert toptalent en high tech tools. Het team spendeert veel tijd aan concept, planning en preproductie, aan montage en grafiek* om een product aan te maken dat buzz en verwondering beoogt. Dit is mogelijk werk dat prijzen kan winnen, het vertelt een boeiend verhaal en engageert de kijker. Investeer in premium video wanneer je de aandacht van de kijkers wil vatten, als je het verhaal van je bedrijf wil vertellen, als je een boeiende case study wil presenteren of als je talent wil recruteren in een zeer competitieve branche.

Kostprijs voor een 2-3 minuut video : 5.000€ – 50.000€

 

5.HOLLYWOOD: het type Hollywood video wordt niet enkel in Hollywood gemaakt. Hier heb je budget voor nodig om toptalent in te huren. Dat is video op zijn best. Dan spreek je over high end materiaal, exotische locaties, helikopters, special effects, bekende acteurs of fotomodellen, … Hier komt een uitgebreide planning bij kijken, een scenarist, een creatief topteam, de beste tools die beschikbaar zijn zoals high speed camera’s, de beste lenzen, een grote opname studio, een langdurige productieperiode. Dit soort productie past bij high end reclame, virale campagnes of een indrukwekkend visitekaartje van je bedrijf.

Kostprijs voor een 2-3 minuut video : 100.000€ – 1.000.000€

 

In zekere zin zijn dit bedragen bij benadering, er zijn veel varianten mogelijk maar ze geven je een leidraad over wat je doelen zijn en welk budget je er aan kan spenderen.

 

Klik hier voor een offerte op jouw maat
Wil je nog meer info over video productie en video marketing?

bovenstaande tekst is een hoofdstuk uit het boek “bedrijfsfilms zijn uit, videomarketing is in” gepubliceerd te Antwerpen in 2015.

WhatsApp chat