6 tips om maximaal engagement te bekomen met video

Voor veel marketing campagnes is de website het centrum van het hele gebeuren. Het grootste probleem met veel sites is dat ze onmiddellijk in de vergetelheid geraken. Ze zijn meestal gelijkaardig aan de sites van de concurrentie. Daardoor gebeurt het vaak dat klanten zeer snel hun interesse verliezen en van de site wegklikken.

Een van de meest efficiënte manieren om het verschil te maken met de concurrentie is door video in te zetten, wat tenslotte voor meer engagement zal zorgen.

Door het toevoegen van luchtige en interessante video’s op je site maak je het heel verleidelijk voor de kijkers om op je site te blijven, om je content te bekijken en om het te delen met hun vrienden. Eenvoudig gesteld, je video moet niet alleen onderhoudend zijn, hij moet de kijker ook waardevolle en relevante info bieden.

Maar wat is nu de sleutel om waardevolle video’s te maken die mensen willen bekijken en delen? Hierbij vind je 6 tips om meer engagement te bekomen via online video.

1. Maak het leerrijk, onderhoudend en informeer vooraleer te verkopen

We weten dat mensen zelf op zoek gaan naar relevante informatie waarop ze hun aankoop baseren. Beeld je in dat je de juiste info voorhanden hebt op het moment dat je doelpubliek op zoek is naar die info. Via een duidelijke en informatieve video reik je hen die info aan. Dat is het zogenaamde “zero moment of truth”, wanneer de prospect beslist om tot een aankoop over te gaan gebaseerd op bepaalde feiten en gegevens. Hou in gedachten dat je waardevolle info geeft om van prospects vaste klanten te maken. Klanten willen geen reclame zien, ze willen wel waardevolle en correcte info vinden.

2. Grijp de aandacht van je publiek, geef hen voldoende redenen om te blijven kijken

Wat is de pijn van je doelgroep, waar zitten ze mee, voor welk probleem zoeken ze een oplossing? Deel de kennis die je over het probleem hebt en laat weten hoe je de doelgroep kan helpen. Uit video analytics is gebleken dat je ongeveer 8 seconden hebt om je publiek te boeien, zoniet klikken ze weg. Zorg dus voor een “wow gevoel” tijdens de eerste seconden. Geef als intro een korte, krachtige en intrigerende samenvatting over het onderwerp van de video en prikkel op die manier de aandacht van de kijker. Maak de video de moeite waard om naar te kijken!

3. Geef iets om naar uit te kijken

Aan het begin van de video kan je vermelden dat er iets boeiends of vernieuwends zal volgen. Bijvoorbeeld “binnen 1 minuut tonen we…” of “aan het einde van de video zal je te weten komen dat …”. Maak een vervolgverhaal tussen verschillende video’s, “in mijn volgende video toon ik u..” Dit soort zinnen geeft de kijker een reden om te blijven kijken en daardoor verwachten ze waardevolle info die je zonder twijfel zal geven. Het creëren van verwachting is een sterk hulpmiddel in video marketing. Als je alle info geeft tijdens de eerste halve minuut geef je de kijker weinig reden om te blijven kijken.

4. Wat zit erin voor mij?

Trek de aandacht van je doelgroep! Je website is een geweldige tool om op verschillende manieren met je doelpubliek te communiceren, zowel geschreven, visueel als narratief. Elk format heeft zijn sterke kanten, het is belangrijk om met mensen te communiceren op de manier die voor hen het beste werkt. Zeer veel mensen zijn visueel ingesteld en onze aandacht wordt getrokken door bewegende beelden, dus probeer ook zeker visueel te communiceren.

Zorg voor memorabele video content – zorg er dus voor dat je video aantrekkelijk en waardevol is. Dat het de moeite waard is voor de tijd en de aandacht die kijkers eraan zullen spenderen. Hanteer subtiele marketing technieken. Het is een hele uitdaging om het de moeite waard te maken voor je kijker. Het doel is enerzijds om ervoor te zorgen dat kijkers meer willen weten over het getoonde, en anderzijds om hen op een snelle en creatieve manier de weg naar die info te tonen.

5. Wees duidelijk en wijs de weg

Er mag nooit onduidelijkheid ontstaan over het doel of de inhoud van je video. Vanaf de openingstitel tot de eindaftiteling moet je video heel helder aangeven wat er gecommuniceerd wordt. In die zin is het vaak een goed idee om met titels en pancartes te werken, of met kernwoorden op het beeld. Die helpen je publiek doorheen de structuur van je video en zorgen er ook voor dat de inhoud langer blijft hangen. Een vlotte en logische opbouw zal je video eenvoudig verteerbaar maken, waarbij doorheen de presentatie bepaalde eigenschappen of voordelen extra in de verf worden gezet.

6. Voeg een call to action toe

Met een call to action geef je de kijker de mogelijkheid om verder in een bepaalde richting te gaan; hen daarbij de oplossing aanreikend waarnaar ze op zoek zijn. Het is jouw taak om het publiek duidelijk te maken wat ze nu moeten of kunnen doen. Zorg er dus voor dat de call to action aantrekkelijk genoeg is. Eens je kijkers op hun eindbestemming hebt gebracht moet er voor hen iets te rapen vallen. De meest voorkomende calls to action zijn “schrijf je hier in”, “klik hier voor meer info”, “deel deze info met je vrienden”, “ga naar hier om iets te winnen”… Een call to action kan duidelijk en visueel worden aangegeven door gebruik van tekst, afbeeldingen of symbolen.

De eenvoudigste manier om een call to action toe te voegen is door de video clickable te maken. Lees hier hoe je dat kan doen.

De beloning van deze strategie is dat je doelpubliek waardevolle video content via social media zal verspreiden. Voor je merk of product is dit bijzonder sterke mond aan mond reclame. Dus, eerder dan het aanmaken van video’s die gemaakt zijn om producten te verkopen is het vaak sterker om video’s te maken die het leven van je prospects verbeteren. Koppel deze informatieve insteek aan een duidelijke call to action, zo worden je kijkers in de richting van je producten of diensten gestuurd – en daar zijn je klanten dan ook weer bij gebaat.

Veel succes gewenst met je video communicatie!

Heb je zelf ervaring met video marketing? Deel die in het veld hieronder.

Denk je zelf aan het opzetten van een videocampagne? We bieden momenteel een gratis introductie van 45 minuten aan voor de eerste 5 inschrijvers. Klik hier en claim je afspraak.

Over Clickable Video
 
Elk bedrijf moet vandaag de dag een mediabedrijf zijn en video is het meest effectieve medium om in contact te komen met je doelgroep. We maken al jaren alle soorten videoclips, van bedrijfsvideo’s tot promo-video’s, van event video’s tot commercials. Als videomarketing agency zorgen wij er ook voor dat je video’s worden gezien en effectief gaan werken in je marketing funnel. Welke productie je ook plant, groot of klein, praat eerst met ons. We garanderen je dat je niet teleurgesteld zal worden…
We kijken ernaar uit om in gesprek te gaan.
Het is onze missie om ondernemers te helpen zichzelf, hun producten of hun diensten op de best mogelijke manier in beeld te brengen door middel van kwalitatieve video. Met als doel om hun zaak, hun klantenbestand en hun reputatie te doen groeien.
Het is ons doel om onze klanten te helpen met het uitrollen van een lange termijn video strategie zodat ze hun doelen kunnen bereiken.
Onze focus ligt op het ontwikkelen en onderhouden van een uitstekende video marketing strategie voor merken, marketeers en ondernemers.
We bieden:
video marketing strategie & uitvoering
live action video productie
interactieve video
animatie video

Wim Symoens, video expert.

Contactgegevens: wim@clickablevideo.eu, + 32 496 23 27 46